Jag har Borderline
 
Idag kom beskedet. Jag blev diagnostiserad med Borderline och ADD.
Efter så många år utan en förklaring till varför jag mått som jag gjort och varför jag ibland är som jag är,
så fick jag äntligen en förklaring och för första gången riktigt hopp om att jag också ska kunna få ha ett normalt liv i framtiden.

För er som inte vet vad detta betyder:
Menas detta med att jag är överkänslig, jag har väldigt svårt att kontrollera mina känslor och det kan svänga väldigt fort i hur jag känner och mår. 
Jag är livrädd för att bli lämnad och har otroligt svårt att ta tag i saker. Jag styrs utav impulser och har svårt att hitta ett mellanting utav lycka och olycka.
Min värld är alltid svartvit. 
Jag kan bli otroligt arg över den minsta anledningen och jag kan snabbt bli ledsen eller få ångest för ingenting.
Det kanske kan jämföras med som att ha PMS, fast hela tiden. Det går aldrig över.
Jag tänker ofta efter jag gjort saker, jag gör först och sedan tänker. Impulsiviteten tar över. 
Därav att jag har haft svårt att sköta min ekonomi, planera, städa och hålla ordning. 
När jag blir arg, blir jag inte lite arg. Jag blir rasande. Jag faller helt in i mina känslor och dom tar över.
Detta kan leda till att jag gör och säger saker jag inte vill och inte menar. Och detta bidrar med fruktansvärd ångest efteråt.
Min sambo, familj och nära vänner har varit utsatta för detta flera gånger och jag kan aldrig förklara varför det blir så.
Varför blir jag så otroligt och överdrivet upprörd? Jag blir liksom bara det...

Men jag kan också vara glad, och fantastiskt lycklig.
Jag kan vara så tacksam, så överlycklig att det känns som att jag kommer sprängas för att jag har sådan tur att få ha dessa personer i mitt liv!
Men i nästa stund nästan avsky dom. Jag ifrågasätter mina relationer och nedvärderar dessa personer som gör mig så lycklig helt plötsligt.
För i min värld är det antingen, svart eller vitt.

Detta är någonting jag levt med hela mitt liv och kommer leva med i resten av det.
Det är ingenting som kan botas. Det kan bli lättare och kanske till och med kännas som att det är borta, men aldrig riktigt försvinna helt.  Borderline är en personlighetsstörning, något som är en del utav mig och hur jag fungerar, och ADD är en annan liknande del som inte heller går att bota.
Men att ha fått en diagnos är ingenting jag mår dåligt av, snarare någonting som gör mig och mina närmsta otroligt glada, och lättade.
För äntligen vet vi vart vi ska börja jobba. Äntligen vet vi vad som har varit fel och ÄNTLIGEN kan jag få hjälp.

Att jag skriver om detta är för att det är många idag som mår dåligt.
Och fler som tycker att det bara är att "sluta gnälla och ryck upp dig" men det fungerar inte så.
Psykisk ohälsa är precis som att ha vilken annan sjukdom som helst. Den är påfrestande, gör ont och tär på dig och personer nära dig.
Och jag tycker att det är otroligt viktigt att vi pratar om det. Att få folk att förstå hur det kan fungera och att det är fruktansvärt jobbigt för alla som lever med det, oavsett i vilken form.
Nästan alla drabbas någon gång i livet utan någon typ av psykisk ohälsa. Och ingen är värre än den andra. 
Aldrig ska man förminska någon eller någons smärta. Även att jag lider utav panikattacker, känslomässiga utbrott och ångest varje dag, kan en människa som för första gången upplever ångest kanske uppleva det minst lika illa. För det kan vara det värsta tänkbara den personen någonsin genomgått. Och därför behöva stöd.

Jag har ofta varit rädd för att söka hjälp, speciellt när jag var yngre. 
Jag ville inte "vara den" som mådde dåligt och jag ville inte att andra ska tro att jag bara ville ha uppmärksamhet.
Det är troligtvis många som känner mig som kommer bli förvånade och ifrågasätta detta. Eftersom jag genom alla år gömt mina känslor och mitt måeende för att jag skämts för det. Men jag vill att ni ska veta att jag är ingen annan person nu, och jag kommer inte bli en ny person.
Detta har alltid varit en del utav mig som jag varit rädd för och som skadat mig. Men jag trodde aldrig att någon skulle förstå, så jag höll detta inom mig. 
För min del kommer jag förhoppningsvis börja med DBT (Dialektisk beteendeterapi) och få utlopp och kunna prata om mina känslor och lära mig hantera dom. 
Kunna ta lärdom av andra i min situation och kanske slippa känna mig så ensam i mitt problem, och med tiden kunna leva helt normalt utan känsloutbrott och ångest.

Men jag vill att alla ska veta, att det är helt okej att må dåligt, alla gör det ibland.
Och det är inte farligt att söka hjälp. Var inte rädd.
Det finns hjälp att få.Denise Taylor

Jag fick diagnosen bordeline och fobisk personlighetsstörning för 4 år sen. Vet hur det är att inte kontrollera sina känslor. Kämpat så hårt för att bli bra och blev diagnosfri 2015 för att jag blev av med så många symptom men det sitter allt i en, den delen som styr ens känslor, jag har lärt mig att hantera situationer.
Rekommenderar att gå DBT, där lär man sig att hantera känslorna och impulserna :)

Svar: Det här är guld för mig, jag har tidigare aldrig ens haft en aning om vad som är fel eller vad jag ska göra för att kunna må bättre.. Allt kändes så hopplöst. Så tusen tack för kommentaren! :D
Josefine Svärd

Isabella [ Fotografi ]

Jag fick ett helt gäng diagnoser för snart 10 år sedan, ADD är en av dem. Tyvärr fick jag inte den hjälp jag behövde ifrån BUP och VPM och har fått lära mig att hantera alla mina diagnoser själv, bland annat kämpat med min Sociala Fobi och kan idag göra saker jag innan bara kunnat drömma om.
Jag vet hur tufft det kan vara när man vill och försöker saker man inte klarar av, jag vet hur frustrerad man kan bli, hur fylld med ångest man kan bli. Men jag hade ändå aldrig velat bli av med mina bokstäver för dem är ändå en del av mig.
Jag antar att det jag försöker säga är att diagnoserna kan vara en stor tillgång när man lärt sig hantera dem. Jag hejar på dig! Du klarar detta. :)

Svar: Miljoner tack för en underbar kommentar! Bara att veta att man inte är ensam i detta, att det finns andra som går och gått igenom samma sak är en helt ny värld för mig. Det känns så underbart att andra vill dela sina upplevelser med mig och stötta mig! Så tusen tack till dig! Tack för hoppet och stödet! :D
Josefine Svärd

- Evanessè

Skönt på något sätt att veta!

Måste säga, du tar underbara bilder!

Svar: Ja men verklige, sån lättnad..! Alltså wow tack!
Josefine Svärd

Jonna Rosenblad

Så fin blogg, med otroligt fina bilder! Du är verkligen duktig!

Väldigt starkt inlägg också! Jag lider själv inte av psykisk ohälsa, men mycket av det du skriver passar in på min pojkvän, men han fick diagnosen depression och adhd. Han har också tyckt att det varit jobbigt att söka vård tidigare och framför allt att prata om det, men nu har han helt ändrat inställning och skriver gärna mycket om det. Det är därför väldigt uppfriskande och glädjande att se andra som orkar göra det, även om det inte är samma diagnoser! Hoppas all terapi och medicinering hjälper dig, för det är du värd! Lycka till och kramar!

Svar: Tusen tusen tack!
Wow, har träffat så mycket människor som kanske behöver hjälp men har så mycket fördomar om det. Och fördomar mot att må dåligt. Och det är inget farligt och inget fel i att må dåligt, det är inte "en viss typ av människor" som mår dåligt utan alla gör det! Så det glädjer mig så otroligt att läsa att din pojkvän nu ändrat inställning! Vilken fantastisk grej! :D Och vad mycket bättre han kanske mår nu! Jag hoppas iallafall det! Och jag hoppas så att ni får det så mycket bättre nu!

Tack för en jättefin kommentar!
Josefine Svärd

Anonym

Skönt att du fått svar på allt iaf. Så fina bilder du tar btw! 😄

skramyr.blogg.se

Skönt att du fått svar på allt iaf. Så fina bilder du tar btw! 😄

Svar: Men tack så mycket! :D
Josefine Svärd

Anonym

Jag har kollat igenom din blogg lite och la sedan in den bland mina bokmärken! Tycker du tar otroligt vackra bilder, skriver intressanta inlägg om saker som många bloggare har svårt att få ut, och så är det mycket prat om psykisk ohälsa... vilket jag lider en del av också men som fortfarande intresserar mig nå otroligt!

Bli inte rädd om jag kollar runt och kommenterar lite här och var!

Anna Nilsson

*Råkade skicka anonymt*

Svar: Tack så mycket för din otroligt fina kommentar! :D Vad superglad jag blev!! :D
Josefine Svärd

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress